Voor diverse opdrachtgevers heeft Van den Berge Systeembeheer & ICT-advies een professioneel draadloos netwerk geïmplementeerd.

Wij gebruiken daarvoor bijna altijd de techniek en producten van Ruckus (www.ruckuswireless.com). Voordeel van dit systeem is dat deze bijzonder flexibel is en in alle gevallen voldoet aan de gestelde eisen van onze opdrachtgevers. Veel voorkomende voorwaarden die aan deze nieuwe draadloze netwerken worden gesteld zijn:

 

  • Er kan binnen (en deels buiten) het pand gebruik gemaakt worden van internet
  • Elke gebruiker krijgt een unieke gebruikersnaam en wachtwoord
  • Het netwerk moet stabiel en veilig zijn
  • Er kan door het pand worden gelopen met bijv. een iPad, laptop, smartphone, etc. met behoud van de internetverbinding (seamless roaming)
  • Het netwerk moet geschikt zijn voor VoIP diensten
  • Toegangsgegevens voor gebruikers kunnen eenvoudig worden aangemaakt
  • De toegang kan snel worden geblokkeerd

Netwerkverkeer kan voor specifieke gebruikers/toepassingen worden aangepast (beperkte of extra bandbreedte kan worden toegekend)
Er kunnen aparte extra draadloze netwerken worden aangemaakt voor bijv. beheer doeleinden of kassa terminals
Netwerkconfiguraties moeten vanaf een centrale plek aangepast kunnen worden zonder alle accesspoint langs te moeten gaan

 

Om het wifi netwerk te realiseren wordt vooraf geinventariseerd op welke strategische plekken de Ruckus ZoneFlex accesspoints worden geplaatst. Deze ZoneFlex accesspoints communiceren allemaal met de Ruckus Zonedirector, het hart van het netwerk. Hierop worden alle wijzigingen doorgevoerd en dit is de centrale controller die alle accesspoints aanstuurt. Tussen de Ruckus Zonedirector en het internet wordt een firewall geplaatst.

 

Mocht het nodig zijn, dan kan er probleemloos een extra accesspoints worden bijgeplaatst om het signaal te verbeteren of uit te breiden op plekken waar het bereik niet optimaal is. Alle accesspoints kunnen worden gevoed door een externe adapter of via Power Over Ethernet (PoE). In gevallen waarbij het onmogelijk is een netwerkkabel te trekken, kan het signaal draadloos worden opgevangen en door de ZoneFlex worden verspreid.